Botanická zahrada Třeboň Botanického ústavu AV ČR, v.v.i. připravila vzorovou certifikovanou metodiku (Certifikační úřad: Ministerstvo životního prostředí, Číslo: MZP/2022/630/2738) pro práci s genofondy ohrožených rostlin v podmínkách botanických zahrad, která je určena všem zájemcům, institucím, organizacím a podnikům, které se věnují pěstování ohrožených rostlin květeny České republiky.

Metodika je ke stažení zde.

O metodice:

Slaniska střední Evropy se do současnosti dochovala jen ve výrazně pozměněných fragmentech, a to z důvodů změn ve využívání krajiny od 19. století, ale především kvůli intenzivním melioračním činnostem v padesátých a šedesátých letech 20. století, anebo naopak pro upouštění od obhospodařování neúživných pozemků. Přes výraznou míru degradace vedoucí v České republice k vyhynutí několika typických halofilních druhů naše příroda nadále hostí řadu specifických druhů rostlin. K nim patří, mimo jiné, jednoleté a krátkověké konkurenčně velmi slabé druhy vázané na zasolená a periodicky zaplavovaná stanoviště – Bupleurum tenuissimum, Crypsis aculeata, Crypsis schoenoides, Cyperus flavescens, Samolus valerandi, Spergularia media a Tripolium pannonicum subsp. pannonicum. Na základě mnohaletých zkušeností s pěstováním v Botanické zahradě Třeboň a na základě experimentů financovaných Technologickou agenturou České republiky byla připravena metodika certifikovaná Ministerstvem životního prostředí pro potřeby kultivací různých populací těchto druhů v botanických zahradách České republiky. Pro jednotlivé zájmové druhy jsou v metodice zpracovány informace k biologii a ekologii, k pěstebním nárokům a ke generativnímu a vegetativnímu rozmnožování podle kategorií definovaných metodikou č. MZP/2021/630/2784.

Citace: Navrátilová J. & Navrátil, J. (2022). Metodika ex situ zachování genofondu ohrožených jednoletých vlhkomilných bylin minerálně bohatých substrátů. Botanický ústav AV ČR, v.v.i., Praha. 1. vyd., 111 s., ISBN (Print): 978-80-86188-79-9, ISBN (Online): 978-80-86188-80-5.