Botanická zahrada Třeboň Botanického ústavu AV ČR, v.v.i. připravila vzorovou certifikovanou metodiku (Certifikační úřad: Ministerstvo životního prostředí, Číslo: MZP/2022/630/2693) pro práci s genofondy ohrožených rostlin v podmínkách botanických zahrad, která je určena všem zájemcům, institucím, organizacím a podnikům, které se věnují pěstování ohrožených rostlin květeny České republiky.

Metodika je ke stažení zde.

O metodice:

Periodické mokřady, kde jsou limitujícími faktory pro růst rostlin střídání zaplavení a vysýchání, kyselý a převážně písčitý substrát a nízký obsah živin, hostí řadu specifických druhů rostlin. K nim patří také jednoleté konkurenčně velmi slabé druhy – Centunculus minimus, Coleanthus subtilis, Cyperus michelianus, Illecebrum verticillatum, Juncus capitatus, Juncus tenageia, Lindernia procumbens, Pseudognaphalium luteoalbum, Radiola linoides, Spergularia echinosperma a Tillaea aquatica. Jejich výskyt z důvodu vázanosti na specifická stanoviště nebyl nikdy hojný a na pokraj vyhynutí se dostaly změnou využívání krajiny po polovině 20. století. Na základě mnohaletých zkušeností s pěstováním v Botanické zahradě Třeboň a experimentů financovaných Technologickou agenturou České republiky byla připravena metodika certifikovaná Ministerstvem životního prostředí pro potřeby kultivací různých populací těchto druhů v botanických zahradách České republiky. Pro jednotlivé zájmové druhy jsou v metodice zpracovány informace k biologii a ekologii, k pěstebním nárokům, ke generativnímu a vegetativnímu rozmnožování podle kategorií definovaných metodikou č. MZP/2021/630/2784.

Citace: Navrátilová J. & Navrátil, J. (2022). Metodika ex situ zachování genofondu ohrožených jednoletých vlhkomilných bylin minerálně chudých substrátů. Botanický ústav AV ČR, v.v.i., Praha. 1. vyd., 151 s., ISBN (Print): 978-80-86188-77-5, ISBN (Online): 978-80-86188-78-2.