Botanická zahrada je přístupná nejen specialistům, ale i studentům a široké veřejnosti. Každoročně ji navštíví desítky exkurzí. Kromě vědeckých účelů její hlavní význam spočívá v možnosti seznámit se na jednom místě s velkým množstvím rostlin, z nichž většina je v přírodě pozorovateli těžko přístupná nebo se vyskytuje jen na několika málo lokalitách. Každý má tak možnost pozorovat krásu a rozmanitost vodních a mokřadních rostlin a přitom zůstat „na suchu“.

Kromě toho nabízíme k prohlédnutí vybrané zajímavé druhy rostlin z tropických a subtropických oblastí jižní polokoule a od roku 2016 i expozici masožravých rostlin z celého světa.

Návštěva zahrady je nejzajímavější v časném létě, kdy už jsou i rostliny zimující pod vodou plně rozvinuty a spousta jich rozkvétá a plodí. V zimě jsou nádrže zakryté a venkovní expozice není přístupná.

Otevírací doba:
Zahrada je otevřena pro veřejnost každý den od května do konce října od 8 do 18 hodin.

Všechny rostliny jsou opatřeny jmenovkami, proto si lze Sbírku bez problémů prohlédnout individuálně. Expozice je doplněna naučnými panely, které zábavnou formou seznamují návštěvníky se zajímavostmi pozorovaných rostlin.

Vstupné:

  • Vstupné základní – 60 Kč
  • Vstupné zlevněné (děti od 6 do 18 let, studenti, důchodci, ZTP) – 30 Kč
  • Děti do 6 let – zdarma

Průvodce v zahradě:
Průvodcovská služba je k dispozici pouze na základě předchozí telefonické (tel: +420384721156), nebo e-mailové (e-mail: bz.trebon@ibot.cas.cz) domluvy.

  • Skupinová prohlídka sbírky s průvodcem 1 hodina (skupina do 15 osob, cena už zahrnuje vstupné) – 600 Kč.
  • Skupinová prohlídka sbírky sprůvodcem 30 minut (skupina do 15 osob, cena už zahrnuje vstupné)  – 300 Kč.

Prodej přebytků rostlin:
Zájemci si u nás mohou zakoupit rostliny podle platného ceníku. Seznam rostlin naleznete zde.

Dny otevřených dveří:
Pořádáme tradičně na konci května, v těchto dnech je vstup do zahrady zdarma a průvodcovská služba je bezplatná. Připraveny jsou další zábavně vzdělávací aktivity pro děti, studenty i veřejnost. Více informací na stránkách věnovaných Dnům otevřených dveří a v aktualitách.

V roce 2022 proběhly již tradiční Dny otevřených dveří, opět v jarním termínu. Fotogalerie je k prohlédnutí zde.

Další informace:
– do areálu zahrady je bezbariérový přístup
– vstup se psy není povolen
– kouření je zakázáno

Kde nás najdete:
Botanická zahrada je umístěna v areálu Botanického ústavu AV ČR, v.v.i., pracoviště v Třeboni. Přístupná je z ulice K Bertě (naproti Design Hotel Romantick). Sbírka je dobře dostupná veřejnou dopravou: 5 minut od vlakové zastávky Třeboň-Lázně a 12 minut od autobusového nádraží. Veřejné parkoviště je vzdálené cca 50 m.
GPS souřadnice: 49°00′20″ s. š.,  14°46′25″ v. d., nadmořská výška 430 m.